zondag 11 september 2011

Lezen

Genieten van mooie plaatjes..
Het was zover....
De mama vond dat ze lang genoeg had gewacht en is afgelopen vrijdag begonnen met het "echte voorleeswerk"
Niet zomaar een boekje kijken, scheuren, verkreukelen, opeten, voelen etc.
Maar echt van de woorden zinnen maken en van de zinnen een verhaaltje.
Een verhaaltje dat beeldend wordt gemaakt door mooie duidelijke plaatjes.
De mama wil niks liever dan dat het zoontje later heerlijk in een hoekje van de bank kruipt met een lekker boek.
Of in de winter tegen de kachel kruipt, met een lekker fleecedekentje een zacht muziekje op de achtergrond en dan genieten van al die mooie scenario`s die schrijvers zo mooi kunnen neerzetten.
Woorden, zinnen, verhalen, complete gebeurtenissen die in het hoofd van het zoontje tot leven komen.
En dat de mama bezig is en af een toe een lach hoort omdat het zo grappig is wat het zoontje leest.
Of dat het heel stil is en de ogen van het zoontje over de bladzijde vliegen omdat het zo spannend is en hij heel snel wil weten hoe het verhaal verder gaat.
Of die hele diepe zucht als je opeens erachter komt dat het laatste hoofdstuk, de laatste zinnen en het allerlaatste woord zijn gespeld. En dat het boek toch echt uit is, dat je terug moet komen in de realiteit, dat het zoontje opstaat naar de mama toe loopt en zegt: "Mam, dat was echt een spannend boek joh!!"

En omdat te stimuleren kruipt de mama nu af en toe met het zoontje in de schommelstoel, pakken we er een Nijntje boekje bij en we genieten samen van de plaatjes en de zinnen... Het zoontje zit heel stil, kijkt en luistert verwonderd.. En als het boekje uit is, pakt hij het met beide handjes en wil het dan alsnog verscheuren, opeten, verkreukelen etc..

Toe maar ventje.. Geniet er maar van.. En terwijl het zoontje het boekje nog een keertje op zijn manier "leest" bedankt de mama Dick Bruna voor al die mooie boekjes!
LIEF!!!

1 opmerking: